Regnvandsopsamling til havevanding

Opsamling af regnvand til havevanding

Regnvand er ofte en rigtig god løsning til vanding af din have og grøntsager. her finder du en trin for trin vejledning i hvordan du bedst indsamler og genbruger dit regnvand. 
Regnvandet er mest velegnet til planter og grøntsager som ikke spises rå, da der kan være naturligt forekomne skadelige bakterier i regnvandet efter at det har været i kontakt med for eksempel fugleklatter 

Drypvanding fra regnvandstønde eller palletank

Hvis du vil bruge regnvand fra en palletank eller regnvandstønde til drypvanding er der nogle ting du skal være opmærksom på.  Drypvandingssystemer fungere kun efter hensigten med et vandtryk på mellen 1 og 3 bars tryk. Derfor har du brug for en pumpe til at skabe dette tryk. Regnvandet indeholder ofte urenheder fra teget og derfor er det meget vigtigt at montere et filter i den rigtige størrelse for at sikre at drypstederne i drypvandingsanlæget ikke stopper til og bliver ødelagt. Herunder finder du en vejledning i hvordan du kan opbygge et anlæg til vanding med regnvand.

DENNE SIDE ER UNDER OPBYGNING......
Vi forventer at den er helt klar i løbet af december 2024
Tak for din tålmodighed.
Ring eller skriv endelig hvis du har spørgsmål eller mangler specifikke produkter

Her finder du: Alle vores regnvandstønder og tilbehør

Hvis du har en palletank og mangler fittings eller andet tilbehør finder du det her: Palletanke og tilbehør

Her finder du alle vores produkter til drypvanding
Drypvanding

Nedløbsventiler til regnvandsopsamling1. For at få regnvandet fra nedløbsrøret over i din regnvandsbeholder har du brug for en nedløbsventil. Nedløbsventiler kaldes også for regnvandsopsamler eller vandtyv.  Fordelen ved nedløbsventilen er at den har indbygget en overløbsfunktion som sikre at din regnvandstønde ikke løber over når den er fyldt op med regnvand. Samtidig har nogle nedløbsventiler et indbygget filter som sortere blade og mos fra inden regnvandet kommer over i regnvandsbeholderen. Nedløbsventilerne findes i forskellige størrelser alt efter hvor stort et tag du har og hvor meget regnvand du ønsker at opsamle.
Her finder du vores udvalg af regnvandsopsamlere:
Nedløbsventiler
 

Speedy nedløbsventil med hulbor2. Nogle nedløbsventiler kræver at du saver dit nedløbsrør over for at montere opsamleren. Hvis du gerne vil undgå dette anbefaler vi at bruge Speedy regnvandsopsamleren som monteres direkte ind i dit nedløbsrør. Speedy leveres med hulbor, fittings og forbindelsesslange til din regnvandsbeholder. 
Speedy nedløbsventilen har desuden indbygget filter og kan lukkes om vinteren 
Gå direkte til Speedy her: Speedy nedløbsventil med hulbor

Indløbslåg med filter til palletankDu kan også vælge at føre dit nedløbsrør direkte over i din regnvandstank eller regnvandstønde. Hvis du fx. bruger en IBC palletank som regnvandsbeholder kan du montere et indløbsløb med en studs som passer til nedløbsrøret. Indløbslågene fåes med og uden filter og i forskellige størrelser. Vi anbefaler altid at bruge et filter for at undgå at forurene regnvandet mere end nødvendigt.
En af ulemperne ved at føre nedløbsrøret direkte over i regnvandsbeholderen er at du skal finde en måde at montere et overløb som kan håndtere det overskydende tagvand når beholderen er fyldt op. Her finder du vores indløbslåb til palletanke: Indløbslåg til palletank

regnvandstønder og palletankeDu kan få regnvandstanke i mange størrelser og typer og udvalget af regnvandstønder på markedet er stort. Vi forhandler både nogle virkelig flotte regnvandstønder fra tyske GRAF Garantia samt almindelige IBC palletanke. 
Se vores udvalg her: Regnvandstønder og palletanke

ll

Fittings til regnvandstønder og palletankeHvis du mangler en aftapningshane til din palletank så har vi et stort udvalg af fittings til palletanke med både 2" og 3" studs med grovgevind. 
Fittings til palletanke

Flydebold i regnvandstøndeDu kan selvfølgeligt altid tappe vandet ud af palletanken eller regnvandstønden fra bunden hvor der sidder en hane. Ulempen ved denne løsning er at evt skidt kan bundfælde sig i tanken som medføre at du får grumset og beskidt vandingsvand ud af hanen. Hvis du gerne vil undgå dette kan du vælge at suge vandet op med en pumpe som har monteret en sugeslange med en flydebold.  På den måde tager du altid vandet ca. 15-20 cm under vandoverfladen i regnvandstanken hvilket sikre mere rent vand. Se vores flydebolde og sugeslanger her: Sugeslanger og flydebolde

 

 

 

Regnvand har et lavere indhold af kalk end vand fra vandhanen og er 

Videncentret Bolius har lavet en rigtig god artikkel og video med gode råd til opsamling af regnvand som du finder herunder

Videncentret Bolius Video:

 

Artikkel med gode råd til opsamling af regnvand: Bolius Artikkel med gode råd om genbrug af regnvand

 

 

 

 

 

Ting du skal være opmærksom på når du indsamler regnvand og bruger det til Vanding:

 

Sørg for, at taget, du opsamler vand fra, er egnet til regnvandsopsamling. Materialer som metal og glaserede tagsten er gode, mens tage med asfalt eller kobber kan afgive uønskede stoffer.
Filtrering af skidt

Installér et filter på nedløbsrøret for at fjerne blade, grene og skidt, inden vandet når opsamlingstanken.
Overløbssystem

Sørg for, at din opsamlingsbeholder har en overløbsfunktion til at lede overskydende vand væk under kraftige regnskyl.
Vandkvalitet

Hold opsamlingstanken ren for at undgå alger og bakterier, som kan forringe vandkvaliteten. Dette kræver regelmæssig rengøring.
Undgå stillestående vand

Brug opsamlet vand regelmæssigt for at undgå, at det bliver stillestående og danner dårlig lugt eller skadedyr som myg.
Skadedyrsikring

Sørg for, at tanken eller tønden har et tæt låg for at holde myg og andre insekter ude.
Vælg den rette opsamlingsbeholder

Overvej størrelsen på din have og dine behov. En tønde på 200-500 liter kan være passende for en mindre have, mens større ejendomme kan kræve en underjordisk tank på flere tusinde liter.
Placering af tanken

Placer tanken på et plant og stabilt underlag, tæt på en tagrende og gerne i skygge for at minimere risikoen for algevækst.

Sørg for, at taget, du opsamler vand fra, er egnet til regnvandsopsamling. Materialer som metal og glaserede tagsten er gode, mens tage med asfalt eller kobber kan afgive uønskede stoffer.