Guide til opbygning af drypvandingssystemer i drivhuse

Sådan kommer du i gang med drypvanding i drivhuset 

Denne byg selv guide til drypvanding i drivhuset, hjælper dig til let at opbygge et drypvandingsanlæg i dit drivhus. Du finder alt hvad du skal bruge af drypslanger fittings og drypsæt, til at komme godt i gang med at vande dine drivhusplanter med drypvanding.

Drypvanding er oplagt til dine drivhusplanter

Drivhuset er det oplagte sted at starte, hvis du gerne vil i gang med drypvanding.
Vi forhandler professionelt drypvandingssudstyr fra blandt andet Rain Bird, som du sagtens selv kan sammensætte og montere i dit drivhus, så du kan komme igang med at drypvande dine drivhusplanter

Opbygning af et drypvandingssystem i drivhuset:

Drypvanding i drivhus skema


Herunder finder du en nærmere forklaring samt links til de forskellige sider, hvor vi har de produkter, du skal bruge for at bygge drypvandingssystemet i dit drivhus

1. Du skal selvfølgelig have en vandforsyning i drivhuset, som du kan koble drypvandingen til. 
Hvis du mangler en aftapningshane, kan du se vores udvalg her: Haner og Ventiler
Hvis du gerne vil vande med opsamlet regnvand i dit drivhus, anbefaler vi at du læser vores: Guide til opsamling og vanding med regnvand

Husk altid at montere et filter på mindst 130 mesh, hvis du vander med regnvand eller iøvrigt har en vandforsyning med selv de mindste urenheder. Du finder vores filtre her: Filtre til drypvanding
 

Trykregulator drivhus2. Hvis du har et vandtryk på over 3,5 bar, anbefaler vi at montere en trykregulator, som giver et konstant udgangstryk på omkring 2 bar, hvilket er det optimale arbejdstryk for drypvandings komponenterne. Trykregulatoren sikre, at drypslangerne og samlingerne ikke overbelastes. Du finder trykregulatorene her: Trykregulering og filtre
 

Rain Bird Vandingstimer3. En vandingstimer er en stor hjælp til at styre din drypvanding i drivhuset. Du kan selvfølgeligt selv åbne og lukke for vandet, når drivhusplanterne trænger til vand,  men det giver ofte  en meget ujævn vanding og chancen for at glemme og lukke for vandet, kan være stor. Vi anbefaler denne vandingstimer fra Rain Bird, som kan køre et helt ugeprogram igen og igen:  Vandingstimer fra Rain Bird

VVS fittings til vanding4. Måske får du brug for nogle fittings, for at koble trykregulator og vandingstimeren sammen med din vandhane. Du finder alle vores fittings i plast og messing her: Fittings og Slangekoblinger

 

 

Overgang fra gevind til 16mm drypslange5. Når du har monteret din hane og vandingstimer, er der behov for en overgang til forsyningsslangen, der leder vandet hen til det område, du vil drypvande. Der er forskellige udgaver og forskellige gevindstørrelser. 
De viste er henholdsvis med og uden omløber og passer begge til en 16 mm forsyningsslange og / eller drypslange. Alle vores drypslanger er 16 mm i diameter (Ø16). 
Den uden omløber, har den fordel, at modhagerne kan fastholde slangen uden brug af spændebånd. Ulempen er at det er sværere at skille ad igen og mere besværligt at samle, da der skal bruges større kraft til at skubbe slangen på plads. 
Den med omløber er nemmere at samle og adskille: Fittings til drypvanding

Forsyningsslange til drypvanding6. Hvis du har et meget stort drivhus med mange meter drypslange, kan det blive nødvendigt at montere en større forsyningsslange / trykslange på 20 mm eller 25 mm, imellem vandaftapning og vandingsområdet. Men er dit drivhus under 20m2, vil det som regl være rigeligt med en 16mm fødeslange. Ved at bruge en 16 mm fødeslange, kan du altid bruge de samme fittings som til selve drypslangen.
En af fordelene ved en fødeslange / forsyningsslange er, at den ikke har huller og derfor får du ikke unødigt vandspil fra din vandhane og hen til drivhusplanterne. 
Du finder vores 16 mm fødeslange på metermål her:  16 mm Forsyningsslange til drypvanding

Drypslange i drivhus7. Hvis du dyrker rækkeafgrøder på jorden i dit drivhus, kan du fint bruge almindelige drypslanger med en hulafstand på 30 cm. Alle vores drypslanger er trykkompenserende, hvilket betyder, at der kommer den samme mængde vand ud af alle huller i hele slangens længde. Du kan vælge slanger med enten 1,4 liter pr. minut pr. hul eller 2,3 liter pr. minut pr. hul.  Til drypvanding i drivhus anbefaler vi, at du bruger slanger som giver 1,4 liter pr. minut.
Bemærk at drypslangerne fungere optimalt med et arbejdstryk mellem ca. 1 og 2 bars tryk.
Her finder du drypslangerne: Drypslanger

Forankringsholder til drypslanger i drivhus

8. Det kan være svært, at styre drypslangen så den ligger i i en lige linje og vander dine planter præcist.
Derfor kan det være en fordel, at bruge en forankringsholder som passer på en 16 mm drypslange. De bliver også kaldt "slangepløkker"
Forankringsholder til 16mm drypslanger

 

Fittings til drypvanding i drivhus9. Du kan nu bygge drypvandingen op, som du ønsker med de forskellige fittings. At bygge drypvanding er lidt ligesom at bygge med LEGO klodser. Der er et utal af muligheder og det kan skilles ad og samles indtil du har opnået det ønskede resultat. Du kan sagtens bygge et stykke ind med en fødeslange (uden huller), hvis du har brug for det.
Alle drypslanger er 16 mm i diameter, og du kan som regel nøjes med en 16mm fødeslange. Dermed passer begge slangetyper til de samme fittings.  
Du finder vores fittings til drypvandingsslanger her: Fittings til drypvanding i drivhuset

Du kan vælge mellen fittings med omløber som er lette at samle og skille ad, men til gengæld er de lidt dyere.
XFF fittings fra Rain Bird uden omløber har den fordel at de er billigere. Modhagerne kan fastholder slangen. Ulempen er at det er sværere at skille ad igen og mere besværligt at samle. Se evt denne video fra Rain Bird, som viser hvordan disse fittings samles med et hjælpeværktøj:

 

Drypsæt til drivhus10. Den nemmeste og mest præcise måde at vande sine drivhusplanter med, er ved at montere et færdigsamlet drypsæt som består af en emitter eller indstik + en tynd slange + en dryppind. Emitteren presses ind i fødeslangen eller drypslangen, og dryppinden kan nu placeres ved din drivhusplante. Fordelen ved dette system er, at det er meget flexibelt. Emitteren kan vælges med forskellige vandmængder og slangelængder. 
De færdige drypsæt har én emitter og 1-8 udgående slanger. Se udvalget her:
Alle drypsæt

Saml selv drypsæt til drivhus11. Det er også muligt at købe delene hver for sig. Dvs. du selv kan samle delene bestående  af mikroslange, dryppinde og emittere med forskellige vandmængder. Herved kan du også selv bestemme slangelængden.
Du finder alle delene her: Alle drypsæt.
Bemærk at du skal bruge disse emittere fra Rain Bird til saml selv drypsæt. Rain Bird Knapmodul
Se evt video fra Rain Bird under næste billede.
Hvis dine drivhusplanter gror i plantesække eller potter, er drypsæt med dryppinde den absolut bedste løsning, da dryppinden sikre at vandet lander præcis hvor du ønsker det. Hvis du bruger drypslanger uden dryppinde ved potter eller plantesække, risikere du at dråberne løber langs drypslangen og lander det forkerte sted ,fordi der ikke er jordkontakt langs slangen. 

Værktøj til drypvanding12. Værktøj til etablering af drypvanding i drivhuset. 
Når du skal montere emitterne i din fødeslange, kan du med fordel anskaffe dig et hjælpeværktøj til at prikke hul i slangen, så det er lettere at presse emitteren ind i fødeslangen. 
Du finder værktøjerne her:
værktøj til drypvanding

Du kan se en træniningsvideo med Rain Birds knapmoduler og værktøj her: Spol evt frem til ca 1 minut og 25 sekunder: